Luuc Bugter op podium én met tussensprinttrui om zijn schouders. Schade val Justin Timmermans lijkt mee te vallen.

Luuc Bugter op podium én met tussensprinttrui om zijn schouders. Schade val Justin Timmermans lijkt mee te vallen.

Opnieuw een podiumplaats voor de mannen van de Rotterdamse ploeg in Normandië. Na de derde plaats van Jason van Dalen in de eerste etappe was het in de derde rit Luuc Bugter die de spurt op de derde plaats afrondde. De etappe in het perspectief van Justin Timmermans:

Voor Justin Timmermans begon de etappe met schrik. De renner uit Hardenberg kwam ten val town de koers net was weggeschoten. “Het ging meteen enorm hard,” herinnert Timmersmans zich. “Met de wind in de rug ging de gashendel meteen open. Na twee kilometer was er een renner van de Noorse ploeg Uno-X die even achterom keek. Doordat hij niet oplette reed hij zo in het achterwiel van zijn voorganger. Daardoor werd ik ook over mijn stuur gekatapulteerd.”

“Ik bleef met mijn schoen tussen mijn spaken hangen. Daardoor braken er een heleboel spaken uit mijn wiel en kwam ik met een behoorlijke klap op mijn zijkant terecht,” zegt de jonge renner uit Hardenberg. “Ik schrok even, want het deed best wel pijn. Toen ik weer op de fiets stapte kon ik dat er redelijk goed uittrappen en besefte ik meteen dat het erger had kunnen aflopen,” is hij realistisch.

Ploegleider Bennie Lambregts zag Timmermans op de grond liggen. “Gelukkig kon hij redelijk snel terug op de fiets. Met een nieuwe fiets konden we hem achter de auto terugbrengen naar het peloton.”

“Het peloton was door de val behoorlijk uit elkaar geslagen,” zegt Justin Timmermans. “Gelukkig kon ik met hulp van Bennie vooraan terugkeren. “Daar zag ik dat de andere renners van onze ploeg steeds probeerde mee te zitten in de ontsnapping. Op dat moment kon ik dat zelf niet en was ik blij dat ik terug was in het peloton. De rest van de etappe heb ik me daar rustig gehouden.”

Er kwam tot de lastige finale op de omloop rond Elbeuf sur Seine bijnann iemand weg. “Ik heb alleen gehoord dat Julius van den Berg (SEG Racing) even alleen voor het peloton heeft uitgereden,” meldt Lambregts.

In de lastige finalekilometers spatte het peloton wel meerdere malen uiteen. “Ik reed met Adriaan achterin het peloton,” gaat Justin Timmermans verder. “Ik was bang om nog een keer te vallen en er zaten een paar levensgevaarlijke afdalingen in de finale. Overleven en herstellen was voor mij het devies. Luuc en Jason zaten wel voorin. Zei zeiden tegen mij ‘als we voorin kunnen zitten, dan zitten we ook uit het gedrang én kunnen we meedoen om de ereplaatsen’, dat deden ze goed.”

De etappe ging razendsnel. “In drie uur waren we over,” bevestigt Timmermans. De etappe van 138 kilometer werd met bijna 46 kilometer per uur gemiddeld afgewerkt.

“Jason en Luuc zaten dus goed voorin,” wist ook Lambregts. In eerste instantie zou het in de sprint voor Jason zijn, omdat hij ook kort in het klassement staat. Luuc leidde Jason prima naar een goede uitgangspositie, maar daar raakte Jason een beetje ingesloten. Toen bleek dat Luuc zelf een betere positie had heeft hij zelf gesprint.”

Die sprint was niet onverdienstelijk. Na ritwinnaar Johim Ariesen en klassementsleider Fabian Lienhard komt Luuc Bugter als derde over de streep. Podium!

Naast zijn podiumplaats in de daguitslag mocht Bugter nóg een keer naar het podium. “Ik had Luuc er op attent gemaakt dat hij tweede stond in het tussensprintklassement,” vertelt Lambregts. Na twee dagen in de aanval had Luuc Bugter de nodige punten verzameld in het “Points Chaud”-klassement. “Dus zei ik hem om, mocht er zich een mogelijkheid voordoen, daar ook voor te gaan. Dat lukte. Een mooie bonus voor Luuc en de ploeg,” concludeert de ploegleider.

De lichamelijke schade bij Justin Timmermans lijkt na de val mee te vallen. “Ik voel het nu nog wel,” reageert hij ’s avonds. “Maar ik ben al goed verzorgd door de verzorgers van de ploeg. Die weten wat ze moeten doen om mij weer op te lappen. Nu ga ik er eens een nachtje goed op slapen. Morgen is een redelijk vlakke rit, die moet ik goed zien door te komen. Dan komt vrijdag een echt lastige rit met meer klimwerk. Daar wil ik er weer staan. We gaan het zien.”

Reacties zijn uitgeschakeld.