Hou je honger in de gaten.

Hou je honger in de gaten.

Voeding is een van de belangrijkste bouwstenen voor een gezond leven. Onlangs liet ik mij door een voedingsdeskundige vertellen dat 90% van het op een gezond gewicht komen/blijven aan voeding gerelateerd is en 10% aan een combinatie van sporten en bewegen.

Voor topsporters is voeding een net zo belangrijk element in hun jacht naar het leveren van topprestaties. Obsessief bijna. Calorieën spotten op de achterkant van verpakkingen, rijstkorrels afwegen, eiwitten berekenen en koolhydraten stapelen. Om nog maar te zwijgen over de wirwar aan poedertjes, drankjes, voedingssupplementen en dergelijke waar de topsporter anno nu zich een ethisch verantwoorde weg doorheen moet zien te banen.

We gaan een dagje met een topsporter meelopen om te zien wat hij op een doorsnee dag in een etappekoers allemaal consumeert.

Voedingspatroon Luuc Bugter

Luuc Bugter, sinds 2016 wielrenner bij Delta Cycling Rotterdam, neemt ons vandaag mee in zijn voedingsritueel tijdens een meerdaagse etappekoers.

ONTBIJT
“Mijn ontbijt begint met een bakje Malsovit havermout met rozijnen en een lepel honing. Daar eet ik nog vier boterhammen achteraan. Twee belegd met kipfilet en twee met appelstroop. Tijdens het ontbijt drink ik twee glazen water om mijn vochthuishouding op gang en op pijl te brengen en twee kopjes koffie om lekker wakker te worden en wat cafeïne binnen te krijgen.”

ONDERWEG NAAR DE KOERS
“Na het ontbijt is het tijd om de fiets op de auto te zetten en het ruime sop te kiezen opweg naar de start van de etappe. In de auto onderweg is nog een belangrijk moment voor voeding. Dan eet ik nog een banaan, vier krentenbollen voor de nodige koolhydraten, een groot bord koude pasta met tomatensaus en een appel. Ook drink ik twee bidonnen met dorstlesser leeg in de tijd van het hotel naar het permanence.”

VOOR DE KOERS
“Als we eenmaal op de teamparking zijn aangekomen en we ons omkleden in ons wedstrijdtenue en de teambespreking houden voor het strijdplan, zet ik de puntjes op de “i” voor de koers. Ik eet nog een wafel en drie door de verzorgers klaargemaakte rijstblokjes. Daarna kan de wedstrijd beginnen!”

TIJDENS DE KOERS
“Er staat een wedstrijd van vijf uur op het programma. Voor de koers steek ik een aantal repen en gels van Amacx in mijn achterzakje en tijdens de koers wordt dat aangevuld vanuit de verzorging en de ploegleiderswagen. In totaal gaan er vijf energierepen en vier gels doorheen in de wedstrijd. Daarbij komt nog een klein broodje kipfilet om nog iets hartigs te eten zolang het kan. Naast de twee volle bidons die al op mijn fiets zitten bij de start pak ik in de bevoorrading of uit de ploegleidersauto nog drie extra bidons aan. Vijf bidons dorstlesser dus.”

DIRECT NA DE KOERS
“Na de koers staat de soigneur van de ploeg klaar in de finishstraat met een bidon met hersteldrank. Meteen eiwitten innemen helpt enorm bij het herstel van de spieren. Daarnaast drink ik een blikje cola en een blikje sinaasappelfrisdrank.

ONDERWEG NAAR/IN HOTEL
“Om de opkomende honger na de koers te stillen eet ik onderweg naar het hotel of al in het hotel vier broodjes met ham en kaas. Ook gaat er een bak kwark met muesli doorheen en even later ook nog een wrap met kip. Om alles weg te spoelen maak ik ook de achtste bidon van de dag soldaat. Een appeltje voor de dorst mag ook niet ontbreken.”

AVONDETEN
“Als iedereen even op bed heeft gelegen of is gemasseerd is het tijd voor het avondeten. Het is belangrijk om de voorraden weer goed aan te vullen met gezonde, opbouwende voeding. Ik probeer allebei de soorten pasta die worden geserveerd. Eerst die met kip en pesto en daarna schep ik nog eens van de pasta met paprika en ui. Ik schenk twee keer een glas water in voor mezelf om ook weer mijn vochthuishouding te bevredigen.”

TOETJE
“Het toetje volgt niet direct na het avondeten, maar eet ik pas vlak voor het slapengaan op de hotelkamer. Een bakje kwark met noten en muesli. Waarom zo laat? Zo kunnen de eiwitten hun spierherstellende werk doen als ik lekker over de koers van morgen lig te dromen.”

De voeding tijdens een etappekoers is moet twee doelen dienen. Allereerst wil je de dag zelf op de toppen van je kunnen presteren en daarnaast wil je ook goed herstellen, zodat je de volgende dag weer een topprestatie kunt leveren.

Luuc Bugter
&
Mark van der Linden

 

Reacties zijn uitgeschakeld.